Meiul cel uitat

 Bine te-am găsit !
O cereală folosită zilnic în alimentaţia chinezilor dar mult prea puţin în a occidentalilor este meiul , considerat de către mulţi un superaliment alături de floarea-soarelui , alge marine , in sau spirulină .
Meiul constituie o sursă importantă de fier, vitamine B şi fibre . Conţine proteine cu puţine calorii şi cantităţi importante de siliciu , magneziu ( atât de folositoare ţesuturilor, protecţiei unghiilor , părului ) , potasiu şi vitamina E. Ca şi cereală  integrală , meiul este foarte bogat în enzime digestive . Nu conţine gluten , de aceea este folosit pentru cei cu intoleranţa la gluten şi care suferă de alergii .

meiul

Folosit în alimentaţie ajută digestia , pancreasul , splina ; are efect alcalin , astfel combate acidoza , are compuşi antifungici .

Se poate folosi ca boabe care sunt spălate bine şi fierte maxim 15 minute sau germeni , având la fel de mari beneficii .

Gustul este mai dulceag faţă de grâu dar este chiar plăcut ! Se poate  consuma ca piure sau adăugat în salate diverse , în amestecuri cu legume şi condimente .

Mă opresc acum la o reţetă de mei cu mazăre şi oregano .

Ingredientele mele sunt

mei – 100 gr.

mazăre – 200 gr .

o ceapă

ulei vegetal – o lingură

apă – 200 ml .

pastă de roşii – o lingură

sare , piper

seminţe de in – o linguriţă

seminţe de susan – o linguriţă

oregano – verde sau uscat ( o linguriţă )

Meiul se spală bine , se curăţă ceapa şi se toacă mărunt . Ceapa se pune în apa cu ulei să se înmoaie şi când se caramelizează puţin se adaugă meiul şi mazărea . Se foloseşte o tigaie specială pentru gătirea la aburi ( în general este de preferat ca legumele să fie preparate în aburi pentru că astfel nu se pierd majoritatea substanţelor sănătoase şi gustul alimentului e cu totul diferit faţă de prepararea clasică ) .
Se lasă la fiert în aburi aproximativ 20 minute , timp în care se mai amestecă şi se toarnă restul de apă .
La jumătatea timpului de preparare se adaugă pasta de roşii şi condimentele .
Eu folosesc la final seminţele de susan şi in .
Gustul este puţin dulceag , mâncarea este hrănitoare , încât nu poţi savura o porţie prea mare !

meiul

De curând am găsit şi fulgi de mei de la Solaris , sunt tare săţioşi , se consumă doar o lingură pe zi şi merg perfect adăugaţi în sosuri , salate , supe sau cu budincă de chia şi seminţe sau stafide , un deliciu ! Eu la gust consider că se aseamănă cu fulgii de drojdie inactivă , la fel de gustoşi de altfel .
Să dăm o şansă meiului mai ales că este atât de sănătos , tonic şi revitalizant ! Nu degeaba păsările îl preferă ! 🙂
Tu consumi mei ?
Te salut cu drag ! M .

Sharing is caring !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.