Bine te regăsesc !
Nu știu dacă tu iubești nuca de cocos , dar eu de când am ales stilul vegetarian de alimentație mi-am dat seama după câteva încercări că nuca de cocos este un fruct extrem de versatil în bucătărie ! De ce ?
Pentru că ori îți cumperi nuca de cocos , ori fulgi de cocos raw tot vei reuși să obții ceva bun să savurezi !
Acum ceva ani , alegeam pe bază de cocos doar dulciurile cunoscute cu fulgi , migdale și caramel și încă nu descoperisem câte pot folosi din nuca de cocos de la unt , ulei , fulgi sau apa de cocos remineralizantă ! Cred cu siguranță că stilul vegan de viață mi-a deschis noi perspective de care încă mă bucur asemenea unui copil !
În prezent , prepar lapte vegetal din nuca de cocos pe care îl adaug la clătite sau îl folosesc la brioșe . Uneori adaug laptele vegetal de cocos la sosuri pentru mâncărurile cu quinoa , orez sau paste .
Uleiul de cocos îl cumpăr de obicei , îl aleg să fie cât mai organic , să nu conțină minunății și să fie cât mai pur posibil ! În plus , să știu că vine din țara lui de origine !
Îl folosesc de fiecare dată la smoothie pentru că îl face mult mai cremos sau la prăjit pentru aroma care persistă !
Deja consider uleiul de cocos o necesitate în bucătărie și nu numai !
Așa că am răspuns cu încredere provocării venite din partea prietenilor de la Vegis pentru a crea o rețetă care să aibă ca ingredient principal uleiul de cocos bio de la Niavis .
De cele mai multe ori folosesc uleiul pentru beauty ! Simplu ca mască pentru păr pentru a-i oferi hidratare sau ca demachiant pentru ten , face minuni pentru pielea uscată sau sensibilă !
Integrat în rețete , uleiul de cocos devine un ingredient special pentru că are rol de liant iar gustul lui aromat dă o savoare aparte deserturilor !
Se păstrează fie la temperatura camerei când devine lichid , fie în frigider când se solidifică . Este bogat în vitamina K , E , fier , acid lauric ( asemănător laptelui matern ) și are proprietatea de a se deteriora foarte greu la temperaturi înalte , prin urmare în rețete este un bun înlocuitor al uleiului clasic . Se vede că sunt fană ulei de cocos , nu pot să nu vă fi descris puțin calitățile sale , merită ! 😉
Cum mi-am dorit ca #retetameacucocos să fie ceva mai specială , dar în plus să mă reprezinte am ales brioșele !
Am încercat să folosesc ingredientele care îmi plac cel mai mult ! Cocos , banane și nuci !
INGREDIENTE
- făină integrală de grâu – 150 gr .
- făină din fulgi de cocos raw – 70 gr .
- sare de Himalaya
- banane foarte coapte – 2 buc.
- praf de copt – 5 gr.
- semințe de in măcinate – 20 gr.(varianta vegană)
- zahăr brut – 70 gr.
- ulei de cocos – 50 gr.
- esență de vanilie – 10 ml.
CRUMBLE/CRUSTA DE NUCI
- nuci românești mărunțite – 100 gr.
- zahăr brut – 30 gr.
- ulei de cocos – 50 gr.
Făina de grâu și cea din fulgii de cocos se amestecă . Eu am măcinat din timp fulgii transformându-i într-o făină fină .
Bananele coapte fac ca brioșele să fie mai pufoase , din acest motiv le-am ales în forma aceasta ! Se pasează cu o furculiță , lăsând puțină textură amestecului .
Se adaugă praful de copt , sarea , zahărul brut . Se omogenizează în acest amestec umed uleiul de cocos topit , precum și esența de vanilie .
La final se adaugă semințele de in hidratate pentru 15 minute în apă fierbinte . Proporția este de 1:3 de semințe:apă . Inul înlocuiește cu succes oul din brioșele clasice .
Ingredientele umede se combină cu ingredientele uscate și cu un tel se omogenizează totul foarte bine până se obține un aluat moale .
Eu am folosit o tavă specială pentru brioșe în care am așezat formele pentru copt .
Aluatul se pune în forme , având grijă să fie distribuit doar 3/4 pentru că la copt brioșele își măresc volumul .
Înainte de a le da în cuptor presară crusta din nuci românești peste fiecare brioșă . Se prepară extrem de repede ! Zahărul brut , nucile măcinate se pasează ușor cu ulei de cocos solid până obții un amestec fărâmițat care va deveni crustă pentru fiecare brioșă în parte . Crusta de nuci și ulei de cocos se va carameliza și va face acest desert deosebit !
Tava se dă în cuptorul preîncălzit la 150 grade Celsius pentru maxim 20 de minute .
Înainte de a le savura cu o cafea sau ceaiul preferat , lasă-le la răcit pe un suport special de inox .
Rețeta aceasta este pe cât de simplă pe atât de delicioasă și brioșele le poți păstra la rece maxim două zile ! Dacă le mai păstrezi atât de mult ! 😉
Tu folosești uleiul de cocos la rețete ?
Te salut cu drag ! M.
Uaaau, cum arata! Sa va fie de bine!
Mulțumesc , Adina ! Tare îmi plac brioșele , cred că este un desert pe care îl fac săptămânal ! Pupici tuturor ! 🙂