caramel

Caramel vegan delicios

Bună , dragilor !

Caramel vegan ca sos dulce ! Astăzi m-am gândit să împărtășesc cu voi rețeta și în plus un desert extrem de simplu , vegan și foarte consistent !

De când am schimbat alimentația , după deja 4 spre 5 ani , am realizat că dulciurile nu mai au același gust pentru mine ! Mă refer la cele din comerț ! Le percep mult prea dulci , sintetice și nu îmi mai plac ! Asta se întâmplă pentru că de fapt gusturile se educă . Aleg altfel de alimente , zahărul îl înlocuiesc cu alte alternative mai sănătoase pe cât posibil și ceea ce îmi plăcea acum mulți ani , acum nu mai percep la fel !

Nu sunt o mare fană a dulciurilor dar când vreau un desert mi-l prepar acasă sau aleg alternative mai sănătoase !

Încerc să le gătesc în varianta fără ou , fără zahăr și lapte animal și mi-am dat seama că sunt mai gustoase ! Laptele animal îl înlocuiesc cu lapte din nucă de cocos sau de migdale , oul cu semințe de in hidratate sau banane coapte !

Mie îmi place caramelul !!! Dar nu acela lipicios și plin de zahăr ! Negăsind nicăieri o variantă mai sănătoasă am încercat să îl prepar acasă și până la urmă am găsit o rețetă vegană . Din doar 5 ingrediente ! La final am obținut cel mai delicios sos vegan de caramel !

Ingrediente 

Da , doar cu aceste ingrediente ! Curmalele le-am lăsat la hidratat 30 de minute , înainte de a le folosi . Secretul pentru a obține un sos de caramel bun la gust , cremos și fin este să folosiți un blender mai puternic ( peste 900 W ) . Dacă nu , să aveți răbdare să blenduiți pe etape până obțineți consistența ok !

Apa folosită la hidratarea curmalelor nu se aruncă ci se folosește ca liant pentru caramel .

În blender am pus curmalele hidratate fără sâmburi , apa ( 50 ml. din apa folosită la hidratare ) , mierea , sarea , untul de arahide și esența de vanilie .

Am blenduit pe etape , la viteză tot mai mare până am obținut sosul de caramel ! Fin , cremos !

Dacă vi se pare prea lichid  mai adăugați unt de arahide și i se va schimba consistența !

Este bine ca apa să o adăugați treptat pentru a nu deveni prea lichid . Eu am adăugat-o treptat în diferitele stadii de blenduire !

caramel

L-am păstrat într-un borcan bine închis , în frigider , nu mai mult de 2 săptămâni .

caramel

Ce puteți face cu acest sos de caramel ?

Eu îl folosesc pentru a umple clătitele cu lapte de cocos pe care le fac foarte des . Sau îl adaug peste biscuiți integrali și obțin o gustare numai bună cu o cană de ceai sau cafea !

L-am folosit foarte bine pentru a obține și mini-cups vegane cu ciocolată neagră ! Delicioase !

Am avut nevoie de

  • cicocolată neagră ( minim 55 % cacao ) – 150 gr.
  • sos de caramel
  • ulei de cocos – 2 linguri

Am folosit o tavă de brioșe cu hârtie specială de brioșe . Am topit ciocolata pe bain-marie , apoi am adăugat aproximativ o lingură de ciocolată topită în fiecare formă de brioșe și le-am dat la congelator 20 de minute .

caramel

Când s-a întărit ciocolata am repetat umplerea formelor de brioșe cu sos de caramel , ca al doilea strat .

caramel

Înainte de a da tava la congelator am adăugat și câteva fructe de zmeură . Am lăsat 2 ore pentru a se solidifica bine .

Dacă sosul de caramel este prea moale puteți adăuga ulei din nucă de cocos și devine mai dens .

La final am adăugat un al treilea strat de ciocolată topită peste cel de caramel . Am lăsat tava la congelator câteva ore .

Când scoateți desertul din congelator , lăsați-l 10 minute înainte de a-l savura !  Mini-prăjiturele sunt consistente , nu foarte dulci și au un gust mi-nu-nat !

caramel

Eu folosesc mereu unt de arahide de la Solaris , varianta naturală . Este fără conservanți , 100% arahide prăjite și se vede diferența la gust !

Ulei de cocos , fie cel de la Niavis sau Solaris sau mai nou am găsit o variantă la fel de sănătoasă de la Nutiva de pe IHerb . 

caramel

Am folosit caramelul vegan pentru a face înghețată gen Snickers și a ieșit la fel de delicioasă !

Vouă vă place caramelul ?

Vă salut cu drag ! M.

1 thought on “Caramel vegan delicios

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.