Nuca de cocos folosită pentru o băutură vegetală gustoasă

Hello ! Bine v-am regăsit !

Astăzi vă propun rețeta mea de lapte vegetal preparat din fulgi de cocos și nucă de cocos . Mie îmi plac mult fulgii de cocos fie în deserturi ( brioșe , clătite ) , fie în cereale sau mai recent îi folosesc pentru laptele vegetal !

Cum la noi se găsesc mai mult fulgi de cocos deshidratati am ales să prepar laptele folosind fulgi pentru că este o variantă la îndemână însă dacă găsesc nucă de cocos este și mai bine !   :

Nuca de cocos are multe beneficii pentru organism și chiar este păcat să nu ne folosim de asta !

Secretul unui lapte de cocos bun este să folosiți fulgi de cocos cât mai organici , neîndulciți și astfel veți obține un lapte mai concentrat , cu o aromă specifică puternică ! Dacă cumpărați o nucă de cocos , să aveți grijă să fie coaptă și nealterată .

Cu cât are mai multă apă de cocos , cu atât este mai coaptă , mai gustoasă !

Cum este cel mai ușor tip de lapte vegetal de preparat , este minunat să poți avea în fiecare zi necesarul de calciu și vitamine , să poți înlocui laptele de origine animală !

Folosesc pentru 1 litru lapte vegetal .

  • fulgi de cocos deshidratați – 200 gr.
  • apă
  • sare Himalaya
  • vanilie esență
  • zahăr brut sau miere

Fulgii de cocos îi las la hidratat pentru maxim 30 de minute folosind 200 ml de apă fierbinte .

Într-un blender de putere minimă de 600W puneți jumătate din cantitatea de fulgi și mixați foarte bine cu apă până obțineti o băutură densă și lăptoasă .

Repetați procedura cu restul de fulgi iar apoi mai blenduiți încă o dată toată cantitatea de fulgi hidratați care și-au mărit cu mult volumul .

Obțineți la final aproximativ 1 litru lapte , în care adăugați pe parcursul blenduirii un praf de sare , o linguriță de extract de vanilie și îndulcitor cât mai natural în funcție de cât de dulce vă doriți laptele .

Se menține la frigider până la 4 zile și înainte de a-l bea se agită bine pentru că în câteva ore de la preparare se separă untul de cocos , exact ca și grăsimea din laptele de vacă .

A fost o bucurie să văd că efectiv pot obține acasă unt de cocos așa cum mi-am  dorit !

Această băutură vegetală este foarte grasă , densă , hrănitoare și are gust dulceag , aromat . Vă spun sincer , din momentul în care am descoperit că pot să îl prepar acasă nu mai consum lapte de vacă , asta fiind prin 2015 !

Pentru că am găsit un înlocuitor foarte bun în ceea ce privește gustul și aroma .

Mă conving pe zi ce trece că pot să mă bucur de lapte în alte forme alternative mai sănătoase , fără a fi nevoie ca un animal să fie exploatat în ferme !   🙁

Nuca de cocos este de fapt o sămânță , face parte din familia palmierului .

Recent am folosit nuca de cocos coaptă iar aroma este mult mai intensă , mai gras , bogat în uleiul atât de cunoscut !

La fel de bun pentru că dintr-o nucă de cocos de mărime medie folosim apa de cocos bogată în electroliți ca sodiu , potasiu si magneziu . Benefică ca băutură simplă rehidratantă sau de folosit în smoothie-uri . Cu rol de reglare a ph-ului din sânge plus buna funcționare a mușchilor și nervilor .

Miezul nucii este cocosul propriu-zis din care se poate obține untul de cocos sau se extrage uleiul de cocos .

Conține : proteine , vitamina B , fier , fosfor și zinc . Uleiul conține grăsimi sănătoase , acidul lauric ( existent doar în laptele matern ) ajută sistemul imunitar , reglează digestia foarte bine .

Uleiul de cocos scade colesterolul , se oxidează foarte greu și este stabil la temperatură deci este perfect și pentru gătit .

Când preparați băutura din nucă de cocos , trebuie să aveți grijă cum o desfaceți , cu timpul devine ușor prin exercițiu .

Întîi scoateți apa de cocos . După ce desfaceți nuca prin lovituri repetate de-a lungul coajei tari , scoateți pulpa , o curățați de fibra maro necomestibilă . La un blender puternic transformați pulpa în fulgi și adăugați apă caldă pentru a-i hidrata 15 minute .

Următorul pas este blenduirea fulgilor până obțineti un lichid foarte dens .

Se poate repeta blenduirea fulgilor încă o dată .

Nu mai este necesar să adăugați deloc îndulcitor .

Băutura se menține la frigider câteva zile .

Dacă vreți să obțineti smântâna de cocos , lăsați lichidul dens într-un recipient , fără a-l agita . Se va forma o smântână grasă ce se poate folosi în deserturi .

Miezul de cocos se poate păstra doar 2 zile la frigider sau câteva luni la congelator .

Pentru a desface nuca mai ușor , se ține o oră în apă .

Mie îmi plac ambele metode de preparare .

Pentru varianta cu fulgi deshidratați este nevoie doar să folosiți o cantitate mai mare de fulgi și să îi lăsați la hidratat mai mult .

Cantitățile de apă și cocos folosite depind de concentrația dorită așa că totul se ajustează după preferințe.

  • fulgi de cocos – 200 gr . la 1 litru de apă
  • pulpa unei nuci de cocos de mărime medie la 2 litri de apă .

Sper că v-am convins măcar puțin să dați o șansă acestei alternative sănătoase la laptele animal !

Vă mulțumesc de ascultare și vă salut cu drag ! M.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.